Azərbaycan alimləri Türkmənistanda

01/05/2012

19-20 aprel tarixlərdə Aşqabad (Türkmənistan) şəhərində “Türkmənistanın təbii sərvətlərinin kompleks emalında innovasiya texnologiyaları” adlı konfrans keçirilmişdir.

Konfransda iştirak edən Akademik Fikrət Əliyev və Tətbiqi Riyaziyyat ET İnstitutunun şöbə müdiri f.r.e.n. Nəvazi İsmayılov “Qeyri-xətti sistemlərin identifikasiya üsulu ilə xəttiləşdirilməsi” və “Qazlift prosesinin  optimal rejimlərinin seçilməsi məsələsinin minimax həlli“ mövzularında məruzələrlə çıxış etmişlər.

İlk öncə iki qardaş ölkə arasındakı sıx əlaqələrdən söhbət açan Akademik  F.Əliyev Türkmənistanın zəngin qaz və neft ehtiyatlarına malik olduğunu diqqətə çatdırdı.  Alim Azərbaycan alimləri ilə Türkmənistan elm adamlarının birgə fəaliyyətinin vacibliyini və gələcəkdə bu sahədə atılan uğurlu addımların hər iki qardaş ölkənin inkişafına köməklik göstərəcəyini əminliklə qeyd etdi.

F.Əliyevin sədrlik etdiyi I bölmənin geniş məruzəsində, Türkmənistanın neft-qaz yataqlatının səmərəli istismarı və yeni texnologiyanın tətbiqi mövzusunda ətraflı çıxış etdi. Sonra bu məsələlərin həlli üçün yeni aldığı elmi nəticələr haqqında məlumat verərək  bunlardan  ən çox maraq kəsb edən “minimax” məsələsini vurğuladı.

Bundan əlavə Neft-Qaz İnstitutunda  geniş tərkibli seminarda (alimlər, texnoloqlar, NQÇİ əməkdaşları) elmi məruzə oldu.

F. Əliyev Türkmənistan Elmlər Akademiyasının Prezidenti Q.A. Mezilovla göruşdü. Daha sonra Akademik Azad Mirzəcənizadənin yetirməsi olan  Türkmənistan Elmlər Akademiyasının  Elmi katibi f.r.e.d. R.Əsədullayevlə görüş keçirildi.

Nebit-dağ yataqlarının səmərəli istismarı və Azərbaycan alimlərinin əldə etdiyi nəticələrin tətbiqi mövzusunda dəyirmi stol keçirildi. Görüşdə Azərbaycan və Türkmənistan alimləri arasında  elmi mübadilə və anlaşma protokolu imzalandı.  Türkmənistan alimlərinin yaxın keçmişdə Azərbaycanla neft-qaz istismarı və hasilatı sahəsində sıx əlaqələri olduğu qeyd edildi və bu əlaqələrin daha da möhkəmləndiriləcəyi bildirildi.